ROvinHUd 2014 – Jancis Robinson si Vinurile Romanesti

Jancis Robinson si Vinurile Romanesti

ROvinHUd 2014 - Jancis Robinson 1

Si a venit si Jancis la ROvinHUd, autoarea celebrului “The World Atlas of Wine”, care in editia a 7-a ne-a alocat 2 pagini, dintr-un total de 400, la fel ca si Bulgariei. De retinut ca vecinii din Ungaria au alocate 4 pagini in aceiasi lucrare. A venit impreuna cu sotul, Nicholas Lander, la cel mai aglomerat masterclass, evident despre vinurile romanesti. Sala cea mare care nu credeam ca se va umple la vreun masterclass al acestui eveniment a devenit deodata neincapatoare. Multi proprietari de crame, oenologi, directori de marketing si de vanzari, bloggeri de vin precum si cativa pasionati de fenomen, vezi subsemnatul, au ocupat toate locurile puse la dispozitie. Cele 13 vinuri dintr-o lista de 14 (sic!) fusesera desfacute inca din timpul workshop-ului Misterele Baga sustinut de Dan Micuda.

Fara nici un suport media, Jancis a inceput sa deguste cu noi vinurile puse la dispozitie si fiecare comentariu al ei era imediat absorbit de audienta.

Ne-au fost prezentate urmatoarele vinuri:

  1. Crama Ratesti – Feteasca regala 2013: un vin surpriza la acest eveniment de crama care a reprezentat Satul Mare, inaintea celor de la Nachbil sau Familia Hetei. De retinut ca aceasta crama nu vinde inca nici un vin.
  2. Liliac – Sauvignon Blanc 2013: un nas in principal cu arome din spectru vegetal, aromele de urzici fiind cele mentionate. Jancis a specificat si faptul ca vinul difera de Sauvignon Blanc-ul din Lumea Noua, mentionand aici SB-ul din
  3. Avincis – Feteasca Regala si Pinot Gris 2012: un vin ce se poate pastra 2-3 ani. Are o consistenta cremoasa si datorita fenolilor din Pinot Griș.
  4. Balla Geza – Furmint 2013: e un vin facut al 2-lea an dintr-o vie tanara de 4 ani. Se pare ca are potential de imbunatatire in sticla.
  5. Halewood Romania – Theia 2013 (Chardonnay): e un vin tanar avand stejarul nu foarte pregnant. E de baut acum cat e „resonable fresh”.
  6. Prince Stirbey – Negru de Dragasani 2011: un vin frumos fructat in postgust cu tanini moi si „just enough acidity”.
  7. Corcova – Shiraz 2011: un vin cu tanini moi de baut acum.
  8. Cramele Recas – Feteasca neagra Selene 2011: un vin cu „nice tannins”.
  9. Alira – Feteasca neagra Grand Vin 2011: un vin “ready to drink now”.
  10. Crama Oprisor – Dragaica rosie 2012 (Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir): un vin cu o eticheta foarte frumoasa, “not to heavy” si “oak well treated”.
  11. SERVE – Cuvee Charlotte 2011: un vin cu eticheta eleganta, plina de informatie. Taninii ofera un potential de invechire bun de 9-10 ani. Un vin gastronomic cu “different layers of flavouring”.
  12. Vinarte – Cabernet Sauvignon Soare 2009: “quiet nice … deep colours …absolutely classic, very good Cabernet Sauvignon … very, very well made wine … nice texture”
  13. Petro Vaselo – Ovas 2011 (Cabernet Sauvignon, Merlot): e un vin rosu gastronomic.
  14. Davino – Domain Ceptura Rouge 2010 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra): absent.

 

Se poate observa ca cel mai vechi vin de mai sus este Soare 2009. Producatorii s-au prezentat in principal cu vinuri din gama de sus, vinuri disponibile inca pe piata.

Au fost si cateva intrebari din sala pentru Jancis, dintre care am retinut:

  • Credeti ca piata de vinuri din Romania a reusit sa standardizeze modul de etichetare, facandu-se aluzie evidenta la reglementarile din Bordeaux. Raspunsul a fost evident ca nu.
  • Un reprezentant al unei crame nou infiintate a intrebat daca Jancis considera benefica ideea ca producatorii de vin din Romania sa se asocieze atunci cand abordeaza pietele internationale. Raspunsul a fost evident ca da, iar un reprezentant din sala a mentionat ca aceste lucru deja se face, dand exemplul Prowine 2014 si Merano Wine Festival 2014. E bine ca astfel producatorii de la noi au mai aflat lucruri unul de la altul.
  • O intrebare interesanta a fost cea legata de puterea noastra de a accesa piata din UK, tinand cont de preturile vinurilor prezentate, undeva intre 8 si 24 EUR. Jancis a raspuns destul de clar ca nivelul de preturi practicat, tinand cont si de costurile de export, taxe precum si de marja de profit a comerciantilor este mare. Consumatorul din UK este de regula orientat pe bargain.

Nicholas Lander – 10 ingrediente esentiale pentru a fi un restaurator de succes

ROvinHUd 2014 - Jancis Robinson 2

Sotul Jancis Robinson care de 34 de ani lucreaza in industria restaurantelor si de 26 de ani e consultant la Financial Times.

Ne-au fost date spre degustare fara nici o prezentare urmatoarele vinuri:

  1. Demeter – Menoir 2009 (Ungaria)
  2. Masi – Campofiorin 2010 (Italia)
  3. Attila pince – Turan 2011 (Ungaria)
  4. Marques de Riscal Reserva 2008 (Spania)

3 comments to ROvinHUd 2014 – Jancis Robinson si Vinurile Romanesti

  • Anunturi  says:

    Pe saitul dvs am gasit doar artocole avizate. Te felicit pentru stilul in care expuneti parerea in articolul prezentat.

  • http://www.kennysang.org/  says:

    Many thanks for writing ROvinHUd 2014 – Jancis Robinson si Vinurile Romanesti, really love it.

    • wine.efactor  says:

      Thank you

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>