ROvinHUd 2014 – Misterele Baga

Misterele Baga – Dan Micuda*

ROvinHUd 2014 - Baga 1

A fost singura prezentare sustinuta de catre un roman. Subiectul a fost vinul produs din struguri de Baga, dupa cum e si numele workshop-ului. Mai degraba cred ca workshop-ul a fost despre vinurile familei Pato, fiindu-ne prezentate vinurile facute de catre Luis Pato in comparatie cu vinurile produse de catre fiica acestuia, Filipa Pato. Prezenta la acest workshoop a fost limitata de numarul de sticle de vin primite de catre Dan. Prezentarea a fost una cursiva cu aspecte academice pornind de la imaginea geografica de ansamblu pana la prezentarea detaliata a celor doi oenologi si a vinurilor lor. Deoarece s-a dorit a furniza cat mai multe informatii, slide-urile au fost pe alocuri incarcate iar ritmul de prezentare a fost alert, ritm ditactat se pare si de nevoia organizatorilor de a avea mai mult timp pentru pregatirea salii pentru masterclass-ul sustinut de Jancis.

Ne-au fost prezentate urmatoarele vinuri:

  1. Vinha Formal – Luis Pato – 2011 – Alb: un vin cu nas calcaros cu influente lemnoase si aciditate sustinuta. Vinul este facut din soiul de struguri Bical.
  2. Nossa Calcario – Filipa Pato – 2012 – Alb: un vin facut tot din struguri Bical dar baricat mai putin decat precedentul si totodata fiind putin mai aromat.
  3. Baga Natural – Luis Pato – 2012 – Rosu: un vin experiment facut fara adaos de SO2 cu nas de piele si cutie de trabuc. Aciditate ridicata si tanini proeminenti.
  4. Baga + Touriga – Luis Pato – 2011 – Rosu: un vin din struguri de Baga 60% si Touriga National 40% cu aciditate ridicata de la strugurii de Baga culesi undeva la sfarsitul lui August, cu nas de coacaze, putin mai picant, influentat se pare de Touriga National.
  5. Vinhas Velhas – Luis Pato – 2009 – Rosu: un vin din struguri de Baga de pe trei vii fermentat in inox si apoi in butoaie mari de 650l timp de un an. Culoarea a fost putin stacojie, putin oxidata, dar se pare ca potentialul de invechire este de 15 ani.
  6. Nossa Calcario – Filipa Pato – 2011 – Rosu: un vin din vii vechi de aproximativ 80 de ani, vinificat in stil traditional, adica 10% fermentat in cuve mari de lemn cu ciorchini, in stil Roman. Vinul a fost maturat in butoaie de 500l de stejar frantuzesc, 80% vechi si 20% noi. Culoarea a fost una tanara, visinie iar nasul unul cu nuante de pamant, probabil nu a avut timp sa se deschida suficient.
  7. Vinha Bario – Luis Pato – 2001 – Rosu: un vin de tip single vineyard de pe o vie care a fost desfiintata in 2001, fiind ultimul vin de pe aceasta parcela. Un vin evoluat, rotund.
  8. Vinha Bario – Luis Pato – 2008 – Rosu: un vin de pe aceiasi parcela ca si cel precedent, fiind putin mai fructat fata de acesta.

ROvinHUd 2014 - Baga

Baga este un soi interesant si totodata capricios, cultivat cu preponderenta in Bairrada DOC.

*Fotografie obtinuta prin amabilitatea lui Lucian Irimia (https://www.facebook.com/lucian.irimia?fref=ts)

One comment to ROvinHUd 2014 – Misterele Baga

  • Joze  says:

    Te asteptam cu ndberaare sa revii. Si pot sa-ti mai spun ca undeva in partea dreapta sus a paginii, exista o sectiune numita Cumpara vinuri online chiar si cu un cupon de 20% reducere.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>