ROvinHUd 2014 – Tokaj, Mitul Terroirului

Tokaj, Mitul Terroirului – Alkonyi Laszlo

ROvinHUd 2014 - Tokay 2

O prezentare cu foarte multe fotografii si prezentari ale plaiurilor zonei Tokay. Primele 15-20 minute au consituit o prezentare a istoriei zonei unde am aflat inclusiv informatii despre Cumani. Am aflat totodata ca diversitatea geologica a plaiurilor Tokaj-ului se datoreaza inclusiv celor 3-400 de vulcani din aceasta zona. In timpul acestei incursiuni istorice am ajuns si in vremea targurilor si a oraselor cetate unde am aflat ca targurile trebuiau sa plateasca dari atat catre rege cat si catre nobilimea local spre deosebire de orasele cetati care trebuiau sa plateasca dari doar catre rege. Autonomia oraselor cetate se pare ca era destul de importanta, ea fiindu-ne prezentata de mai multe ori.

Prezentatorul a venit si cu o harta a plaiurilor Tokaj-ului dar aceasta a fost foarte putin lizibila si nu a putut fi folosita pe parcursul prezentarii.

ROvinHUd 2014 - Tokay 1

Ne-au fost prezentate urmatoarele vinuri:

  1. Hetszolo – Hetszolo 2013, Harslevelu (cules tarziu): un vin la care am remarcat culoarea galben fresh cu irizatii aurii si bordura alba si cu un rest de zahar de 60-70g.
  2. Disznoko – Lajosok 2013, Furmint: e un vin de pe un plai atestat pe la 1661 de pe o cultura infiintata acum 20 de ani, parte a unei investitii franceze.
  3. Barta Prince – Kiraly 2013, Furmint: Un vin de pe un fost plai de vanatoare al Princepelui Transilvaniei. Nas floral, arome de trandafir. Mai putin stralucire ca vinul anterior, culoare mai stearsa. Postgustul mediu spre lung.
  4. Kovacs Zoltan – Nyergesek 20122, Furmint: Nas mineral si flori de soc. Un vin facut cu tehnologie zero.
  5. Vineum – Gorbe 2013, Furmint: Culoare galbena cu irizatii aurii. Nas cu tuse de smochine si curmale uscate si piersica alba. Vin cu aciditate ridicata.
  6. Szucs Ferenc – Bohomaly 2013, Furmint: vinul Princepelui Transilvaniei. Un vin foarte mineral.
  7. Kalaka Pince – Tokosmal, 2013, Harslevelu: vin facut de prezentatorul Alkonyi Laszlo – undeva la 600 litri/an.

ROvinHUd 2014 - Tokay 3

Tags:  ,

One comment to ROvinHUd 2014 – Tokaj, Mitul Terroirului

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>