Ultimele doua Rose-uri de toamna

Inceputul toamnei si Sfantul Corneliu au fost pentru noi un prilej de a ne strange in jurul unei mese cu bucate alese. Ar trebui sa precizez inca de la inceput ca suntem norocosi sa avem un vecin pasionat de arta gastronomiei iar aceasta expresie nu este una foarte simandicoasa, ci pur si simplu reprezinta parerea autorului.

Pe langa traditionalele aperitive/minuturi romanesti, insotite de salate de vinete coapte si frecate cu ulei cu ceapa si salata de icre de crap, de altfel foarte gustoase, am servit si carpaccio de vita. Muschiul de vita a fost bine intins, a se citi batut cu o tigaie intre doua folii, apoi a fost frumos asezat peste o dulceata de ceapa delicioasa.

carpaccio beef

Sarcina de a alege vinul care sa acompanieze acest aperitiv mi-a revenit mie. Primul impuls a fost sa caut pe Internet pe diversuri site-uri specializate care sunt recomandarile de asociere dintre carpaccio si vin. Primele in topul recomandarilor erau niste Merlot-uri din California si din Chile. Pe urmatoarele pagini de recomandari au inceput sa apara si rose-urile, lucru putin surprinzator pentru mine. Deoarece mai aveam inca vreo doua rose-uri prin beci pentru care demult asteptam o ocazie sa le degust, m-am oprit la ele pentru aperitiv. Chiar daca doua rose-uri pot parea multe la aperitiv, ne-am decis sa profitam din plin de inceputul de toamna foarte insorit, asa ca am acceptat provocarea.

Primul rose incercat a fost cel din Provence: Rose Mas de Cadenet, Sainte Victoire, 2013

Vinul face parte din portofoliul familiei Negrel care a infiintat crama la 1813 in Sainte Victoire, undeva in Nord Estul Marsiliei. Vinurile fanion ale acestei crame sunt rose-uri, care ocupa jumatate din totalul productiei. Accentul este pus pe calitate si acest lucru se observa in toate fazele de productie, inclusiv in vie unde tunderea se face astfel incat productia medie obtinuta este de doar 450 hectolitrii la hectar. Culegerea strugurilor se face intre 04:00 AM si 11:00 AM, la aproximativ 10 grade Celsius. Fermentarea se face la 18 grade Celsius timp de 14 zile. Assemblage-ul este obtinut din 50% Grenache, 40% Cinsault si 10% Syrah.

Rose Mas de Cadenet 2013

Punctaje obtinute:

  • Scorul mediu la Decanter: 15.75/20 pct (85+/100pct)
  • Wine Enthusiast: 91 pct

Vinul este si pe lista Sommelier Wine Awards – Gold List (http://view.pagetiger.com/SommelierWineAwards/2013/page65.htm).

Note de degustare:

Vinul are o culoare deschisa de cupru sau de file de somon. In nas predomina aromele florale si de fructe albe, in special cirese si persici. Apar si cateva irizatii de floare de bujor dar impresia generala este de arome de primavara, foarte proaspete.

Atacul vine cu o aciditate sustinuta. In gust aromele sunt in acord cu nasul, aici ma refer in special la arome de fruct alb, acompaniate si cu arome de citrice care ii confera vinului un caracter vesel si usor.

A insotit bine carpaccio-ul dar a mers la fel de bine si singur, putand fi cu siguranta un pretext de intalnire intre prieteni.

Notele de degustare ale producatorului:

Culoare palida, atractiva. Un vin rafinat cu un buchet complex de fructe si note florale. Un vin proaspat si bine echilibrat. A se servi la 12 grade Celsius, ceea ce am si facut.

 

Cel de-al doilea rose a fost cel din Languedoc: Rose Puech-Haut Prestige 2013, Saint-Drezery

Rose Puesch Haut Prestige 2013

De remarcat ca vinul este imbuteliat in sticle sablate/satinate ce confera imediat o senzatie proaspata, racoritoare. Sticla are si un dop de sticla foarte elegant, dop ce poarta efigia cramei, doua capete de berbec sustinand o coroana.

dop sticla

Vinul este facut de Chateau Puech Haut, un domeniu aflat in zona Saint-Drézéry. Domeniul este situat la 16 km nord de Montpellier si cuprinde aproximativ 165 de hectare. Site-ul oficial al cramei mentioneaza ca domeniul nu este clasificat inca AOC, dar pe contra-eticheta sticlei regasim clasificarea AOP, versiunea mai noua a AOC-ului.

Proprietarul Gerard Bru a stiut sa se inconjoare de unii dintre cei mai buni oenologi, vinul de prezentat fiind creat de catre Philippe Cambie, cel care a fost numit oenologul anului 2010 de catre Robert Parker.

De altfel si vinul de fata a primit nu mai putin de 91 punct de la Robert Parker, in Februarie 2014.

Note de degustare:

Vinul vine cu o culoare roz-pal cu nuante putin aurii. Prospetimea din nas este foarte evidenta datorita mirosului bine definit de flori de lamaie si soc acompaniate in fundal de mici acorduri de scortisoara. Atacul este unul cu aciditate si mineralitate sustinute, bine conturate. Gustul este unul complex, bine definit, ce nu iti permite sa-l treci cu vederea. De altfel nu e un vin care sa acompanieze o sueta intre prieteni ci e un vin care trebuie acompaniat, el fiind cel care da tonul. Vinul chiar a estompat intrucatva aromele puternice ale dulcetii de ceapa ce sustinea carpaccio-ul de vita.

Notele de degustare Robert Parker:

Un rose fabulos, perfect pentru zilele fierbinti de vara, Prestige 2013, Coteaux du Languedoc, este obtinut prin presare directa din 70% Grenache și 30% Cinsault, fermentat in rezervoare din otel inoxidabil. Culoarea roz este foarte clara, proaspata, cu arome bine definite de petale de trandafir, piersica alba si un indiciu de pepene galben, cu un caracter elegant caruia cu greu ii poti rezista.

 

PS. Din pacate sticlele au fost fotografiate ulterior, evident goale …

One comment to Ultimele doua Rose-uri de toamna

  • Cristian Voicu  says:

    Salutari!
    Numele meu este Cristian, Revista Nord Planet, ne-am cunoscut la Vinexpert.
    Am studiat impreuna cu ai mei colegi website-ul dvs.
    Ne-am gandit sa va propunem, in cazul in care nu va deranjeaza, transmiterea catorva randuri vis a vis vinuri catre cititorii nostri din suburbiile de Nord in editia Noiembrie, la rubrica Culinar.
    Multumesc!

    Cristian Voicu
    Tel +4 0762 242 744

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>