Degustare Beaujolais 2015

Duminica, 24 Mai 2015, am participat la o degustare de vinuri Beaujolais organizata de catre Ciprian Haret.

Degustare Beaujolais

Deoarece vinurile din aceasta regiune nu-mi sunt foarte cunoscute, am incercat sa ma documentez mai mult. Am aflat ca in regiunea Beaujolais se produc vinuri inca de pe vremea romanilor, de pe la 500-600. Se pare ca Gamay a fost adus din Croatia de catre huni prin secolul 4. Regiunea s-a dezvoltat mai mult pe la 1960, odata cu dezvoltarea caii ferate ce a inlesnit distributia vinurilor. Desi regiunea face parte din provincia Burgundy, datorita conditiilor de clima si sol specifice, este considerata o regiune separata. Strugurii cultivati sunt Chardonnay si Gamay. Mai multe detalii, despre regiune, inclusiv despre procesul de macerare carbonica, se pot gasi pe YourWineIQ. Jancis Robinson precizeaza ca in conformitate cu anumite studii de analiza a DNA, Gamay a aparut din incrucisarea Pinot Noir cu Gouais Blanc. Tot ea considera ca anii 2009, 2010, 2011 si 2013 au fost niste ani exceptionali pentru vinurile Beaujolais.

Vinurile degustate au fost urmatoarele:

  • 2014 Domaine des Nugues Beaujolais Villages Blanc
  • 2013 Domaine Dominique Piron Morgon Cote du Py
  • 2011 Jean Foillard, Morgon Cote de Py
  • 2013 Domaine Piron-Lameloise Chenas Quartz
  • 2013 Jean-Paul Brun Moulin a Vent (Terres Dorees)
  • 2013 Jean-Claude Lapalu Brouilly Vieilles Vignes
  • 1978 Andre Demont Cote de Brouilly
  • 1983 Dave Saint-Amour Tete de Cuvee
  • 1988 Pierre Guerin Moulin a Vent

 2014 Domaine des Nugues Beaujolais Villages Blanc

(http://www.domainedesnugues.com/)

Singurul Chardonnay degustat a venit din Nordul regiunii, de pe domeniul lui Gilles Gelin din AOC Beaujolais Village. Domeniul a fost cumparat de catre actualul proprietar in 1976 si a ajuns in prezent la 32 de hectare. Zona in care e plantat Chardonnay e situata in Lancie. Productia este de 60 hl/ha cu o densitate a plantelor de 8000/ha. Pe site-ul producatorului e specificat ca varsta medie a viei e de 45 de ani dar ca sunt si unele parcele care au sute de ani…

Pentru producerea vinului se foloseste presarea directa. Urmeaza apoi fermentarea la temperatura controlata de 12/14 grade pentru 30 de zile. Vinul se tine pe drojdie timp de 3-4 luni, dupa care e imbuteliat. Se produc aproximativ 5500 sticle anual.

2013 Domaine Dominique Piron Morgon Cote du Py

(http://www.domaines-piron.fr/)

Domeniul Dominique Piron este unul dintre cele mai vechi domenii, el datand de pe la 1590 de pe vremea lui Henry al III-lea. Vinul degustat provine de pe un teren de aproximativ 8 hectare cu vii de peste 50 de ani. Domeniul este situat in AOC Morgon la o altitudine de 200-300 metrii cu expunere sud-est. Culesi manual, strugurii se lasa la fermentat intre 15 si 20 de zile dupa care aproximativ 30% se matureaza in stejar. Vinul din 2011 este considerat unul de referinta pentru acest producator.

2011 Jean Foillard, Morgon Cote de Py

(http://www.leclachet-foillard.com/)

Desi Jean Foillard este unul dintre producatorii renumiti din Beaujolais si a contribuit foarte mult la cresterea calitatii vinurilor din aceasta regiune, acesta nu are un site al Domeniului. Am gasit totusi un site al pensiunii pe care o detine el impreuna cu sotia si unde promoveaza turismul oenologic. Jean Foillard este un continuator a miscarii vinului natural francez initiata de catre Jules Chauvet.

Domeniul Jean Foillard este se intinde pe mai multe AOC-uri din Beaujolais: Morgon: 8.60 ha, Fleurie: 1.00 ha, Beaujolais – Villages: 1.40 ha si Beaujolais: 2.80 ha. Vinul degustat provine din strugurii din Morgon.

Procesul de vinificare incepe cu recoltarea manuala urmata de o macerare carbonica. Aceasta poate dura intre 25 si 30 de zile. Se folosesc doar drojdii indigene/salbatice. Vinul este tinut pana in iunie/iulie inainte de imbuteliere. Mai multe detalii despre procesul de vinificare pot fi gasite aici.

2013 Domaine Piron-Lameloise Chenas Quartz

(http://www.domaines-piron.fr/)

Domeniul Piron a fost prezent cu doua vinuri din doua AOC-uri diferite. Acest vin provine din CRU Chenas, regiunea cu suprafata cea mai mica din Beaujolais. Parcela este una de 9 hectare cu expunere estica, situata la altitudine de 310-380 metri. Viile au varsta peste 60 de ani. Parcela abunda in granit acoperit cu cristale de cuart si ofera vinului caracteristici speciale. Procesul de vinificare incepe cu recoltarea manuala urmata de o fermentare semi-carbonica. Macerarea se face in stil Bourguignonne, dupa care urmeaza fermentarea intre 18 si 20 de zile. 30% din vin este apoi maturat in butoaie mari.

2013 Jean-Paul Brun Moulin a Vent (Terres Dorees)

(http://www.jeanpaulbrun.fr/ – site aflat in constructie…)

„Jean-Paul Brun est tombé dans le vin quand il était petit”

Vinul degustat a fost un Gamay din regiunea Moulin-à-Vent. Domeniul a fost cumparat in 1979 si are in prezent 44 de hectare raspandite in mai multe CRU-uri, din care 4 sunt situate in Moulin-à-Vent. Jean-Paul este un producator ecologist si printre altele, foloseste pentru fermentare drojdia indigena. Viile au intre 20 si 55 de ani vechime, si au o productie intre 40 si 50 hl/ha. Imbutelierea se face dupa o filtrare minima si cu un aport redus de sulfiti.

2013 Jean-Claude Lapalu Brouilly Vieilles Vignes

Jean-Claude Lapalu si-a infiintat domeniul in 1996. Primul sau vin comercial a fost cel din 2000. Chiar daca domeniul e infiintat relativ recent, cele 12 hectare din Saint-Etienne-la-Varenne, AOC Brouilly, au in majoritatea lor varste cuprinse intre 60 si 80 de ani. Domeniul este lucrat biodinamic dar nu este inca certificat. Un cuvee de exceptie este considerat cel din 2008.

1978 Andre Demont Cote de Brouilly

(nu am gasit site-ul producatorului…)

Vinul degustat provine din Cote de Brouilly zona ce a devenit AOC in 1938. AOC-ul se intinde pe Mont Brouilly, un vulcan preistoric ce a influentat solul: zona de vest este dominata de granit cu pietricele roz bogate in siliciu, zona de est este calcaroasa iar cea din sud este compusa din roca vulcanica.

Nu am reusit sa regasesc informatii pe Internet despre acest producator cu exceptia ofertei vinului degustat.

1983 Dave Saint-Amour Tete de Cuvee

(nu am gasit site-ul producatorului…)

Nu am gasit informatii despre acest vin pe Internet. Vinul este produs de catre un negociant – Dave, in AOC-ul Saint-Amour.

1988 Pierre Guerin Moulin a Vent
(nu am gasit site-ul producatorului…)

“There is a time for everything, we must take advantage of everything.”

Pierre Guerin produce acest vin in donemiul Moulin d’Eole din AOC Moulin-à-Vent, domeniul fiind atestat din 1907. Domeniul are aproximativ 9 hectare cu expunere est/sud-est si este situat aproape de Chénas. Viile au peste 40 de ani vechime. Dupa recoltarea manuala urmeaza faza de macerare semi-carbonica care dureaza aproximativ 12 zile. Pierre Guerin este unul dintre producatorii care si-a propus sa reflecte cat mai mult din terroir-ul zonei in vinurile sale.

 

Notele de degustare sunt:

2014 Domaine des Nugues Beaujolais Villages Blanc

Chardonnay nebaricat cu o culoare galben citron cu reflexii argintii. In nas e ierbos, flori de soc, musetel si urzici. Atacul vine cu o aciditate ridicata care lasa apoi locul aromelor minerale ce se intrepatrund cu cele vegetale, in special urzici. Postgustul este aproape mediu cu un finish putin amar. Un vin de terroir, diferit de Chablais.

2013 Domaine Dominique Piron Morgon Cote du Py

Vinul se prezinta cu o culoare visinie cu irizatii albastre. In nas se simte foarte bine cireasa coapta impreuna cu nuante picante si arome de pamant, in special ciuperci. Atacul vine cu tanini bine definiti, iar astringenta ce insoteste in gust aromele coapte lasa sa iasa in evidenta alocoolul. Finalul este scurt.

2011 Jean Foillard, Morgon Cote de Py

Vinul se prezinta cu o culoare visinie, tulbure, Nasul debuteaza cu arome de cirese amare, mult mai putin picant decat 2013 Dominique Piron Morgon, Atacul vine cu o aciditate vioaie se lasa apoi locul unor tanini suplii insotiti de arome fructate. Postgustul este fructat cu o lungime medie. Mi-a placut mai mult fata de Dominique Piron din acelasi AOC.

2013 Domaine Piron-Lameloise Chenas Quartz

Vinul are culoare de visina putreda si cu o claritate foarte buna. Nasul debuteaza cu arome de visine si smochine insotite apoi de unele picante si de cetina de brad. Atacul debuteaza cu o aciditate buna ce lasa mai apoi loc aromelor de cirese din compot, ciuperci, muguri de brad si condimente.

2013 Jean-Paul Brun Moulin a Vent (Terres Dorees)

Vinul se prezinta cu o culoare de cireasa coapta spre putreda, bordura alb-roz si cu o buna claritate. In nas predominala aromele de smochine. Atacul este unul picant cu aciditate sustinuta ce evolueaza ulterior intr-un postgust mediu, fructat.

2013 Jean-Claude Lapalu Brouilly Vieilles Vignes

La acest vin m-a suprins in primul rand nasul care a venit cu miros puternic de grajd si alte nuante de pamant. Gustul e unul fructat cu arome de cirese si capsuni supra-coapte. Aciditate e joasa dar in gust se simt foarte bine arome saline/minerale.

1988 Pierre Guerin Moulin a Vent

Culoarea vinului si-a pierdut foarte mult din nuantele rosii/visinii, prezentandu-se mai ales cu nuante ruginii. Nasul este unul de mobilier vechi si miros de grajd. Acest vin nu mi-a produs nici o placere sa-l beau.

1983 Dave Saint-Amour Tete de Cuvee

La acest vin mentionez culoarea tulbure insotita de un nas in care se disting cu greu arome de fructe caramelizate. Un vin de peste 30 de ani ce nu ar fi trebuit pastrat atat.

1978 Andre Demont Cote de Brouilly

Culoarea vinului este una portocalie, peltea de gutui, coral. In nas se simt aromele de smochine uscate si peltea de gutui alaturi de cele de coaja de portocala confiata. Mi s-a parut ca atat in nas cat si mai apoi in gust am simtit aromele de biscuiti inmuiati in lapte… In gust vinul mai avea aciditate si s-a dovedit a fi peste vinurile din 1978 si 1983 degustate cu aceasta ocazie.

Am mai degustat cu aceasta ocazie:

La Sapata, Babeasca Neagra, Podgoria Sarica Niculitel DOC

Weingut Schloss Lieser, Graacher Himmelreich Riesling Spätlese, 1992, Mosel Saar Ruwer – foarte bun.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>