Old Bordeaux – Aprilie 2015

Vineri, 3 Aprilie 2015 am participat la degustarea Old Bordeaux organizata de Dan Micuda. Cu o zi inainte a fost organizata o alta degustare de vinuri din Bordeaux la care nu am participat din lipsa de antrenament…

Old Bordeaux bottles

Degustarea a fost organizata la bistroul Muse. Meniul oferit de Chef Mirela Ivascu a fost unul inspirat pentru vinurile propuse:

  • “Fresh spicy plants” gazpacho cu castravete, menta, avocado, iaurt, piper cayenne si bucatele de mar;

Gazpacho

  • Miel cu cus-cus;

Miel cu cus-cus

  • Desert cu inghetata.

Desert cu inghetata

Initial, cand am vazut cum arata doua dintre dopurile ce tocmai fusesera decapisonate, am crezut ca vom avea ghinion… totusi, vinurile au fost deosebite si fara defecte!

Corks

Deoarece au fost foarte multi producatori, ma rezum la a prezenta putin din istoria vinurilor prezente pe foaia de degustare, cu exceptia celor 3 vinuri surpriza:

  • 2002 La Bastide Dauzac – AOC Margaux
  • 2002 SERVE Terra Romana Cuvee Charlotte – DOC Ceptura
  • 2998 Vina Tondonia Reserva – DOC Rioja

1967 Chateau Brane Cantenac (negociant)

(http://www.brane-cantenac.com/)

Proprietatea sa numit initial Chateau Gorce sau Gorse. In 1933 a fost cumparata de catre baronul Hector de Branne, supranumit si “Napoléon of the Vines”. In 1922, proprietatea a fost cumparata de catre familia Lurton. Domeniul este situat in Cantenac, pe partea stanga a raului Gironde in regiunea Haute-Medoc. Conform cu legea din 1954, domeniul a devenit parte a AOC Margaux. Conform clasificarii din 1855, proprietatea este 2ème Grand Cru Classé. Domeniul se intinde pe aproximativ 90 de hectare, parte din acesta situandu-se pe vechea albie a raului Garonne ce se afla la aproximativ 10 metri adancime. Domeniul este cultivat cu:

  • 65% Cabernet Sauvignon
  • 30% Merlot
  • 5% Cabernet Franc

Informatiile despre vinul din 1967 sunt destul de variate:

Site-ul idealwine.com considera ca cele mai bune vinuri ale acestui domeniu sunt cele din anii: 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998 1996, 1995, 1990, 1989, 1986, 1985, 1983, 1961, 1959, 1953, 1949, 1947, 1945, 1928. Acelasi site precizeaza ca vinul este un cupaj de: 55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 4.5 % cabernet franc si 0.5% carmenere… si ca productia a fost de 45 hl la hectar iar vinul a fost imbuteliat in 125 de mii de sticle. Punctajul pentru acest vin este de 70/100.

Site-ul .guide-des-vins-de-bordeaux.fr considera ca 1967 a fost un an bun si recomanda ca an optim pentru consumarea acestui vin, anul 1972.

Site-ul vintagewinegifts.co.uk considera ca 1967 a fost un an prost (sarac, poor -eng.) pentru vinurile din Bordeaux.

1978 Chateau Gloria

(http://www.domaines-henri-martin.com/en/chateau-gloria)

Domeniul a fost creat in 1940, dupa clasificarile Bordeaux din 1855 si 1932. Astfel, domeniul nu este clasificat Bordeaux si face parte din AOC Saint-Julien. Este localizat in Saint-Julien-Beychevelle in regiunea Haut-Médoc. Suprafata cultivata de aproximativ 48 de hectare contine:

  • 65% Cabernet Sauvignon
  • 25% Merlot
  • 5% Cabernet Franc
  • 5% Petit Verdot

Via are peste 40 de ani vechime si are un randament de aproximativ 50 de hectolitrii la hectar. Vinul principal este Chateau Gloria dar se produce si un alt vin intr-o cantitate mai mica sub denumirea de Chateau Peymartin. Vinul se matureaza in baricuri de 14 luni. O treime din baricuri sunt reinnoite anual. In ultimii 25 de ani, vinurile de top sunt considerate cele din anii: 2000, 1996, 1995, 1994, 1989, 1986, 1985, 1982, 1976, 1975, 1971, 1970, 1966 si 1961.

Conform cu site-ul vintagewinegifts.co.uk, anul 1978 este considerat un an bun pentru vinurile din Bordeaux.

Site-ul guide-des-vins-de-bordeaux.fr considera ca 1978 a fost un an bun pentru Chateaux Gloria si ii acorda un punctaj de 17/20. Se considera ca in 1985 acest vin si-a atins maximul de potential.

1986 Chateau Andron Blanquet

(http://www.cos-labory.com)

Domeniul Chateau Andron Blanquet este una din cele mai vechi proprietati din Saint Estephe. Domeniul a fost cumparat in 1971 de catre familia Audoy de la Henri Liquard. Domeniul este clasificat “exceptional Cru Grand Bourgeois”. Conform site-ului thewinecellarinsider.com, cel mai bun terroir din regiunea Saint Estephe este situat pe dealul Cos, acolo unde sunt si cele 16 hectare ale domeniului. Ele sunt plantate cu:

  • 60% Cabernet Sauvignon
  • 25% Merlot
  • 15% Cabernet Franc.

Conform site-ului idealwine.com, cei mai buni ani ai Chateau Andron Blanquet sunt 1995, 1989 si 1982.

Conform site-ului vintagewinegifts.co.uk, anul 1986 e considerat un an foarte bun pentru vinurile din Bordeaux.

Criticul Jean-Marc Quarin, a acordat nota 87/100 acestui vin si a recomandat ca optim pentru consum perioada 2000-2015.

1990 Chateau Feytit Clinet

(http://www.chateauclinet.com)

Domeniul este situat langa Trotanoy si Latour, Pomerol si are aproximativ 6 hectare din care 85% sunt cultivate cu Merlot iar restul cu Cabernet Franc. In cartea sa „Bordeaux: A Consumer’s Guide to the World’s Finest Wines”, Robert Parker precizeaza ca 90% din domeniu e ocupat de Merlot iar restul de Cabernet Franc. Tot acolo regasim si informatia potrivita careia macerarea dureaza intre 4 si 5 saptamani si se face in vase de beton cu temperatura controlata. Maturarea se face in baricuri din care 70% sunt noi. Vinul nu este filtrat. Vinul a fost facut de catre firma lui Jean-Pierre Moueix care a detinut controlul domeniului pana in 2000. Tot Parker sustine ca familia Chasseuil care a preluat ulterior domeniul, a imbunatatit semnificativ calitatea vinului.

Parker a acordat acestui vin 86 de puncte.

Conform site-ului vintagewinegifts.co.uk, anul 1990 e considerat un an exceptional pentru vinurile din Bordeaux.

1994 Chateau Pichon Longueville Baron

(http://www.pichonbaron.com)

Proprietatea se gaseste pe partea stanga a estuarului Gironde.Aceasta a fost infiintata in 1689 de catre Pierre Desmezures de Rauzan, unul dintre distribuitorii domeniiilor Latour si Margaux. Acesta a cumparat vii in vecinatatea domeniului Latour si a creat Enclos Rauzan. Proprietatea a facut parte din zestrea fiicei sale Tereza care s-a casatorit cu Baronul Jacques Pichon Longueville in 1694. In 1850, proprietatea a fost divizata in doua domenii: Pichon Baron si Pichon Comtesse. Domeniul Pichon Baron a fost clasificat Second Cru Classe in 1855. In 1987, domeniul a fost cumparat de catre AXA Millesimes.

Domeniul actual are 73 de hectare si este cultivat cu:

  • 62% Cabernet Sauvignon
  • 33% Merlot
  • 3% Cabernet Franc
  • 2% Petit Verdot

Varsta medie a plantatie este de aproximativ 30 de ani. Procesul de fermentare dureaza intre 3 si 4 saptamani. Maturarea se face in baricuri frantuzesti si dureaza intre 18 si 20 de luni.

Conform site-ului vintagewinegifts.co.uk, anul 1994 e considerat un an bun pentru vinurile din Bordeaux.

Cei mai buni ani ai vinului Chateau Pichon Longueville Baron sunt considerati: 2010, 2009, 2005, 1990, 1989, 1959 si 1945.

Vinul din 1994 a primit urmatoarele punctaje din partea criticilor:

  • Jean-Marc Quarin: 92 /100
  • CellarTracker : 89 /100 (87 notes from 68 users)
  • Wine Spectator: 86 /100
  • Decanter: 18 /20
  • La Revue du Vin de France: 15 /20

1996 Chateau Haut Bailly

(http://www.chateau-haut-bailly.com)

Anumite documente atesta acest domeniu inca de la 1461 cand se numea „Pujau”, sau piticul (eng. small height). In 1530, domeniul a fost preluat de familia Goyaneche si apoi de catre familia Daitze. Chateau Haut Bailly isi are originile in secolul al XVII-lea (1630) cand apartinea lui Firmin Le Bailly, un bancher parizian, mare admirator al vinurilor din Graves. In 1872, Alcide Bellot des Minières supranumit si “king of the winegrowers” a cumparat acest domeniu pe care l-a dezvoltat continuu. In 1955, domeniul a fost cumparat de catre belgianul Daniel Sanders, un mare admirator al vinurilor din aceasta regiune. In 1979, fiul sau Jean a preluat administrarea domeniului. Din 1998, domeniul a apartinut unui bancher american, pe nume Robert G. Wilmers. Din 1953, domeniul a produs si un al 2-lea vin, numit La Parde Haut-Bailly. Domeniul este situat pe partea stanga a raului Garonne si are 40 de hectare in „inima” regiunii Graves, fiind unul dintre cele mai presitigioase „Cru Classe dr Graves”. Alcide Bellot des Minières a dorit sa pastreze si 4 hectare de vie din eopca prefiloxerica. Acestea au peste 100 de ani vechime si sunt cultivate cu Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenere, Merlot, Petit Verdot si Malbec. Restul plantatiei este cultivat cu:

  • 60% Cabernet Sauvignon
  • 34% Merlot
  • 3% Cabernet Franc
  • 3% Petit Verdot.

De remarcat ca vinul din 2005 a fost inclus de catre Neil Beckett in „1001 Wines: You Must Try Before You Die – 2011”.

Conform site-ului vintagewinegifts.co.uk, anul 1996 e considerat un an foarte bun pentru vinurile din Bordeaux.

Vinul din 1996 a primit urmatoarele punctaje din partea criticilor:

  • Jean-Marc Quarin: 92/100
  • Stephen Tanzer: 90-92/100
  • CellarTracker: 91/100 (38 notes from 32 users)
  • Wine Spectator: 90/100
  • La Revue du Vin de France: 18/20
  • Vinum Wine Magazine: 17/20
  • Jancis Robinson: 16.5/20
  • Robert Parker : 87/100

2006 Chateau Beausejour Becot

(http://www.beausejour-becot.com)

Domeniul a apartinut initial calugarilor din abatia St. Martin din St. Emilion. Calugarii au administrat aceasta proprietatea care mai tarziu a devenit Chateau Canon. Numele de Beau-Sejour i-a fost atribuit in 1787 de catre generalul Jacques de Carles, membru al familiei Figeac. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Pierre-Paulin Ducarpe a daruit o jumatate din acest domeniu fiicei sale care sa casatorit cu Duffau-Lagarosse. Acest domeniu poarta in zilele noastre numele de Chateau Beausejour-Duffau-Lagarosse. Cealalta jumatate a fost cumparata in 1924 de catre doctorul Jean Fagouet care i-a schimbat denumirea in Beau-Sejour Jean Fagouet. Michel Becot care era un distribuitor de piese auto si care isi avea originile in St. Emilion inca de la 1760, detinea la 1929 o proprietate de 4.5 hectare care se numea Chateau La Carte. Acesta a cumparat cele 9 hectare de la Jean Fagouet si a redenumit noua proprietate Chateau Beau-Sejour Becot. Ulterior, a mai cumparat 4.5 hectare din parcela Trois Moulins.

Datorita faptului ca parcele noi au fost adaugate proprietatii, INAO a decis sa retraga in 1986 clasificarea de Premier Cru Classe. Totusi, in 1996, cu suportul lui Michel Roland, aceasta clasificare a fost redobandita. Din 1985, proprietatea este administrata de catre Gerard si Dominique Becot.

Cele 22.5 hectare ale proprietatii sunt cultivate cu:

  • 73% Merlot
  • 21% Cabernet Franc
  • 6% Cabernet Sauvignon

Varsta medie a vitei de vie este de 40 de ani, dar au si Merlot de peste 70 de ani.

Procesul de vinificare se face in tank-uri de inox. Maturarea vinului se face in baricuri frantuzesti, dintre care 75% sunt noi. Perioada de maturare dureaza intre 18 si 20 de luni. Proprietatea produce si un al 2-lea vin – Petit Becot by Beau-Sejour. 2005 si 2009 sun considerati anii de referinta pentru acest domeniu.

Conform site-ului vintagewinegifts.co.uk, anul 2006 e considerat un an foarte bun pentru vinurile din Bordeaux.

Vinul din 2006 e un cupaj de A blend 70% Merlot, 24% Cabernet Franc si 6% Cabernet Sauvignon.

Vinul din 2006 a primit urmatoarele punctaje din partea criticilor:

  • Wine Enthusiast: 94/100
  • Jean-Marc Quarin: 92/100
  • Falstaff Magazin: 90-92/100
  • CellarTracker: 91 /100 (39 notes from 30 users)
  • Stephen Tanzer: 91/100
  • Wine Spectator: 90/100
  • Decanter: 18.6/20
  • La Revue du Vin de France: 17/20
  • Jancis Robinson: 16.5/20
  • Gault & Millau: 16/20
  • Vinum Wine Magazine: 16/20
  • Robert Parket: 91/100

1995 Chateau Suduiraut

(http://www.suduiraut.com)

Proprietatea a aparut sub acest nume la 1580 o data cu casatoria dintre Nicole d’Allard si Léonard de Suduiraut. Proprietatea a fost arsa din temelii in timpul Frondei (1648 si 1653) si a fost refacuta catre sfarsitul secolului al XVII-lea. La sfarsitul scolului al XVIII-lea a fost redenumita in Cru du Roy, atunci cant a intrat in posesia unui descendent din familia Suduiraut, Jean Joseph Duroy, Baron de Noaillan. In 18 Aprilie 1855 proprietatea a fost clasificata Premier Cru. AXA Millésimes a cumparat proprietatea in 1992.

Domeniul este situat in Preignac si are 90 de hectare ce sunt cultivate cu 90% Semillon si 10% Sauvignon.

Chateau Suduiraut este considerat unul dintre domeniile cele mai importante din Sauternes.

Cele mai bune vinuri ale Chateau Suduiraut, sunt considerate cele produse in anii: 1976,1979, 1982, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997, 1998, 2001, 2003 si 2005.

Vinul din 1995 a primit urmatoarele punctaje din partea criticilor:

  • CellarTracker: 91/100 (15 notes from 14 users)
  • Wine Spectator: 90/100
  • Jean-Marc Quarin: 86/100
  • Jancis Robinson: 17/20
  • La Revue du Vin de France: 17/20
  • Vinum Wine Magazine: 14.5/20

Notele mele de degustare sunt urmatoarele:

2002 SERVE Cuvee Charlotte: nas de dulceata de visine cu irizatii caramelizate, putin oxidat. Nuantele oxidative s-au estompat dupa aerare, lasand locul unor arome de dulceata de visine asa cum o facea bunica. Atacul a venit cu o aciditate surprinzatoare care a disparut totusi destul de rapid si lasat in urma aromele de fructe sa se manifeste intr-un postgust mediu.

1996 Chateau Haut Bailly: a fost unul dintre vinurile decantate. S-a deschis cu un nas complex dominat de visine coapte, arome de tigari de foi si piele tabacita. Culoarea visinie cu irizatii de cerneala si bordura alba. Tanini vigurosi acompaniau nuantele timide de fructe intr-un corp suplu. Un vin cu multa vivacitate si potential…

2006 Chateau Beausejour Becot: culoarea visinie/albastruie, desi nu as fi foarte sigur datorita luminii din camera… bordura alba a insotit acest vin foarte luminos/stralucitor. Nasul foarte fructat si proaspat datorita aciditatii a fost un emisar corect al aromelor gustative.

1994 Chateau Pichon Longueville Baron: un vin limpede de culoarea visinii putrede cu bordura roz. Initial nasul a fost foarte oxidat si aducea a lemn putred. Dupa aerare, vinul s-a ‚deschis’ frumos cu arome de fructe rosii supra-coapte. Atacul a venit cu tanini bine conturati iar aromele de fructe s-au impletit frumos cu cele de ciocolata amara intr-un postgust mediu.

1990 Chateau Feytit Clinet: un vin de la care am avut mari asteptari… s-a prezentat cu un nas dominat de arome de visina, putin supra-copt. Vinul a fost unul corpolent cu fructe supra-coapte (repetitie!), alcool bine integrat, rotund, complex. A fost favoritul meu pana la acel moment … din pacate, am facut greseala sa il ‚revad’ la final, dupa ce am degustat Chateau Gloria…vinul mi s-a parut plat, fara aciditate, doar cu cateva arome de marmelada… as vrea sa cred ca vinul nu a rezistat foarte mult dupa deschidere.

1986 Chateau Andron Blanquet: nasul dominat de visine cu irizatii de fenoli care nu-l lasa sa fie rotund. Culoare caramizie cu bordura bej. Atacul a venit cu tanini bine conturati cu un corp suplu si arome de fructe rosii coapte.

1978 Chateau Gloria: O culoare foarte limpede si stralucitoare. Nasul evoluat era dominat de dulceata de gutui, piele tabacita si cutie de tigari de foi. Corpul suplu a venit cu un gust complex in care aromele din nas de dulceata de gutui cu betisoare de vanilie dadeau tonul pe langa alte mirodenii. Un vin deosebit, ce m-a determinat sa-mi schimb parerea despe Chateau Feytit Clinet…

1967 Chateau Brane Cantenac: culoare de visina putreda cu bordura bej. Nasul a fost fructat, spicy, complex, cu ceva nuante oxidative si arome de sudoare de cal. In gust vinul s-a prezentat suprinzator de viu, cu tanini vigurosi ce acompaniau aromele de fruct.

1995 Chateau Suduiraut: un vin de culoare aurie, stralucitor. Gustul a fost in armonie cu nasul – dulceata de coji de portocala si alte mirodenii orientale. Aciditatea mai scazuta decat ma asteptam, i-a luat putin din stralucire…

1998 Vina Tondonia Reserva: un nas de visine si alte fructe zaharisite. In gust mi s-a parut ca aduce foarte mult a visinata, dar cu un alcool bine integrat. Probabil ca am nevoie de antrenament sa-l apreciez la adevarata lui valoare…

2002 La Bastide Dauzac: un vin cu tanini suplii si cu acididate bine conturata ce ar putea sa castige complexitate in timp.

Cel mai mult mi-au placut Chateau Gloria si Chateau Haut Bailly, in aceasta ordine…

Ar mai fi de remarcat ca la servire a aparut masura de 40ml astfel incat fiecare a avut posibilitatea sa deguste aceeasi cantitate de vin…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>