Degustare mini verticala Sociando Mallet

Probabil ca numele corect ar fi fost Sossiondo Mallet, Sossiondo fiind numele nobilului basc care a cumparat aceasta proprietate undeva la 1633. Proprietatea este situata foarte aproape de St-Seurin-de-Cadourne, o localitate cu putin peste 700 de locuitori, avand probabil cea mai frumoasa panorama a estuarului Gironde, format la confluenta raurilor Dordogne si Garonne. Proprietarul actual este Jean Gautreau, care a cumparat domeniul de aproximativ 5 ha in 1969 si pe care l-a extins continu pana astazi, ajungand la aproximativ 115 ha dintre care 85 ha sunt plantate cu vie. Chateau Sociando Mallet s-a remarcat pentru prima data in Noiembrie 2001 in cadrul evenimentului “The Grand Jury European Tasting” organizat la Bellagio in Las Vegas, cand a obtinut locul 2 cu vinul din 1982.

Vinurile propuse in cadrul degustarii din 6 Martie 2015 au fost din perioada 2005-2010.

Sociando Mallet bottles

Evenimentul s-a desfasurat la Bistro Muse in “The Cyan Room”. Bistroul e situat aproape de Piata Victoriei, intr-o zona destul de accesibila. Meniul cu influente din bucataria franceza, pregatit de Chef Mirela Ivascu, a acompaniat bine vinurile propuse spre degustare. Mi-a placut in special muschiul de vita cu cartofi mici trasi in unt si sos din vin rosu.

Sociando Mallet Beef

Revenind la vinuri, acestea au fost in majoritatea lor punctate de catre Rober Parket cu minim 90 de puncte, exceptie facand 2007 care nu a fost punctat. In particular, 2007 desfacut de catre noi a fost singurul cu influente “organice” destul de pronuntate. Ar fi de mentionat si faptul ca Jancis Robinson a punctat vinurile intre 15.5 si 16.5, punctajele cele mai mici fiind primite de catre vinurile din 2005 si 2010. Punctajul acordat de catre Jancis e destul de intrigant, tinand cont ca anii ei favoriti, in ordinea preferintei, sunt: 2000, 1982, 1975, 1998, 2005, 2003, 2008, 1990, 2001, 1996.

Personal, am apreciat vinurile din 2005 si 2009, in aceasta ordine, in special pentru ceea ce au oferit la momentul degustarii. Alte opinii au fost in favoarea vinului din 2006, in special pentru viitorul pe care il are, acesta fiind un vin “clean” cu arome bine definite si cu o aciditate ce pare sa ii confere vinului un bun potential de invechire.

Vinul “supriza” oferit a fost un Davino 2011 Flamboyant . Probabil ca acesta a fost introdus in lista datorita noutatii, stilul de vinificatie si nu numai fiind foarte diferit de vinurile prezentate in cadrul verticalei.

Ce am remarcat pozitiv:

  • vinurile propuse spre degustare – e prima degustare verticala cu minim 7 vinuri ale unui producator francez la care am participat;
  • modul detaliat in care a fost prezentata degustarea, inclusiv teaser-ele care au precedat evenimentul;
  • locatia accesibila;
  • asocierea culinara;
  • vinurile au fost decantate corespunzator iar unele au fost chiar dublu-decantate;
  • existenta fisei de degustare.

Ce as imbunatati:

  • aranjarea meselor nu a permis tuturor participantilor sa auda foarte bine detaliile oferite de catre organizator;
  • Dan a fost cel care a servit vinurile iar aceasta impartire intre diverse activitati nu i-a permis sa ne ofere mai multe detalii despre vinuri;
  • fisa de degustare ar fi putut avea o harta mai lizibila;
  • asocierea dintre vinul “de inchidere”, 2012 Wagner-Stempel Riesling Trocken, si Duo de Ciocalata nu mi-a placut.

Sociando Mallet Sweet

Ca o concluzie generala, evenimentul a fost unul reusit si mi-a facut placere sa particip.

One comment to Degustare mini verticala Sociando Mallet

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>