Pastila de 2400 de caractere – Câteva gânduri despre pahare…

În Decembrie 2014, la un post de televiziune, un sommelier ne invita sa gustăm un vin spumant dintr-un pahar de vin clasic si nu dintr-unul de tip „flute” sau „tulip”. Mi-am adus atunci aminte de cupele de șampanie de cristal, bogat încrustate pe care le aveau părinții mei in vitrină si pe care le foloseam doar la ocazii speciale. Am fost suficient de intrigat de această idee, încât sa îmi doresc sa aflu mai multe.

Încă de la 1000 Î.C. egiptenii foloseau pocale grele de ceramică de culoarea turcoazului pentru a bea vin. 500 de ani mai târziu, grecii foloseau kylix , o cupa ce se ținea cu ambele mâini si care era folosită la „simpozioane” sau altfel spus, la petreceri cu băutură („drinking party”). Paharele din sticlă au apărut in jurul 100 Î.C. o dată cu inventarea tubului de suflat de către sirieni. Următorul pas notabil a fost scris de către venețieni pe la 1500. Aceștia au creat un adevărat monopol in fabricarea paharelor de cristal care deveneau din ce in ce mai bogat ornamentate si mai grele pentru a satisface vanitatea nobilimii de atunci. Răspândirea secretului cristalului venețian in Europa se datorează piraților. Astfel, englezii prin adăugarea plumbului au făcut cristalul sa fie mai strălucitor si să producă acel sunet inconfundabil.

În 1973, un producător din Boemia aflat la a zecea generație a început să producă pahare de cristal cu forme diferite pentru fiecare tip de vin. Aceste pahare țin cont de harta gustului (“tongue taste map”) si au scopul de a direcționa vinul in cavitatea bucală astfel încât sa putem să apreciem la maxim calitățile acestuia. Pe de altă parte, un studiu făcut in 2004 nu a putut sa demonstreze că un vin este mai bun dacă este servit dintr-un pahar special făcut pentru el versus dacă e servit dintr-un pahar de duzină.

Într-un articol din Ianuarie 2015, renumita Jancis Robinson a ajuns la concluzia că un singur tip de pahar e suficient pentru toate tipurile de vinuri.

Pe de altă parte, un pahar „special creat pentru un anumit tip de vin” ne stimulează nu doar simțurile gustativ si vizual ci amplifică percepțiile olfactive împreună cu cele tactile datorate formei speciale. De regulă, o șampanie foarte bună servită dintr-un pahar de plastic ni se va părea de duzină versus o șampanie servită dintr-un pahar special, aceasta pentru că paharele sunt „special” făcute pentru șampanie iar așteptările noastre sunt ca vinul sa fie nemaipomenit.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>