Pastila de 2400 caractere – Câteva gânduri despre vinul spumant

Am spicuit câteva știri din presa britanică: “cea mai mare navă a marinei britanice, HMS Queen Elizabeth, a fost botezată de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu o sticlă de whiskey scoțian”, “nașterea viitorului rege al Marii Britanii, prințul George de Cambridge, a fost celebrată cu o cupă de Champagne” … oare mai e vinul spumant la modă?

Vinul spumant este unul dintre cele mai versatile vinuri și a fost din cele mai vechi timpuri companionul perfect la aniversări și la alte momente de bucurie. La orice petrecere care se respectă se servește la început un pahar de vin spumant. E drept ca apoi urmează de obicei o suită de băuturi distilate pe post de aperitive pentru a ne deschide apetitul intr-un mod abrupt. Apoi, pe tot parcursul mesei putem servi vin spumant la aproape toate felurile de mâncare conform cu ce promovează unul dintre cei mai mari importatori de vinuri și băuturi spirtoase din US – “Champagne loves to things in food: salt and fat”. O afirmație mai degrabă pentru piața de peste ocean decât pentru Romania. Oricât mi-aș dori, mi-e greu să mă imaginez consumând un vin spumant alături de șorici și tobă de porc, de ciorbă de burtă sau de delicioasele sărmăluțe cu mămăliguță. Totuși, peștele, friptura de pui, preparatele din carne de rață sau cele vegetariene sunt susținute foarte plăcut de un vin spumant. Spre finalul mesei, asocierea deserturilor cu vinul spumant este una bine-cunoscută.

La noi vinul spumant a început sa fie produs pe la 1841 de către Ion Ionescu de la Brad la comanda voievodului Mihail Sturdza, Romania devenind astfel a patra țară din lume care a produs vinuri spumante. Avem câteva vinuri spumante foarte bune. Unele dintre ele sunt făcute după metoda champenoise din Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier și au o tradiție de peste 100 de ani. Soiurile de struguri autohtone întâlnite cu precădere in vinurile spumante sunt Fetească Albă si Fetească Regală. Un loc aparte îl are spumantul făcut din Crâmpoșie din zona Drăgășani. Avem și două spumante rose pe piață, unul din Fetească Neagră din zona Recaș si unul din Novac din zona Drăgășani.

Vinul spumant nu este un vin pe care să îl lași lui Jack Sparrow abandonat pe o insulă. Este companionul perfect pentru momentele de bucurie aniversate împreună cu prietenii, iar acestea sunt incă la modă…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>