Pastila de 2400 caractere – Despre Sangria …

M-am întâlnit prima dată cu Sangria acum 10 ani la o terasă in Plaza Mayor din Madrid. Băutura făcută din vin, puțin acidulată, cu bucățele mici de mere, coajă de portocală si multă gheață a fost o alegere foarte inspirată sa ne răcorim într-o după amiază însorită de Mai si ne-a făcut sa strigăm către chelner „Una jarra más, por favor!”.

Cea mai recentă întâlnire cu această băutură a fost anul acesta, pe 13 Octombrie, la o zi diferență de Hispanic Day. Întâlnirea a fost prilejuită de evenimentul „Continentele Gustului – OLE! FIESTA SPANIOLĂ” organizat de către Vinexpert Lounge si nu a fost cu o Sangria obișnuită ci cu „adevărata rețetă de sangria (Cava Sangria), bazată pe Cava Pere Ventura”. Intrigat fiind de această prezentare a adevăratei Sangria, am decis să aflu mai multe despre această băutură folosind Internetul.

Sangria, sânge in limba spaniolă, are o istorie veche ce începe pe la 200 Î.C. când romanii au invadat Peninsula Iberică si au început să cultive struguri. Deoarece apa în acele vremuri si chiar mai târziu in Evul Mediu, nu era considerată foarte bună pentru sănătate în special datorita bacteriilor, localnicii foloseau băuturi pe bază de alcool să-și astâmpere setea. Mergând si mai departe cu această căutare, regăsim informația conform căreia unul dintre precursorii Sangriei este băutura Hippocras făcută din vin, zahăr, ierburi aromate si chiar scorțișoară. Această băutură era destul de răspândită in imperiul Roman, fiind totuși inventată de către greci, mai precis de către Hippocrates din Cos in jurul 500 Î.C.

Astăzi, la aproape 2500 de ani, regăsim mai multe variante a acestei băuturi.Tinto de Verano sau Vin de Vară este una dintre cele mai răspândite variante si constă dintr-un amestec de vin de masă, Fanta, pentru aciditate, și fructe. O altă alternativă este Kalimotxo sau mai precis vin roșu de masă cu cola. Tot în Spania, în Kalimotxo se adaugă Ouzo pentru a se obține băutura numită Pallas. Mergând mai departe cu căutările, am descoperit faptul că la 1863, medicul francez Angelo Mariani a combinat pentru prima dată vinul cu frunzele de coca și a produs Vin Mariani, un produs care a primit Medalia de Aur de la Papa Leo al XIII-lea. Mai târziu, in 1885, John S. Pemberton inspirat de Vin Mariani, a inventat Coca Cola, obligat fiind sa renunțe la alcool datorită prohibiției din Atlanta, Georgia.

Încurcate sunt căile Sangriei …

Text publicat in Revista Nord Planet – Nr. 6 (http://www.nordplanet.info/?p=2442)

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>