Doua Chardonnay-uri din Lumea Noua

Intr-o seara de sfarsit de August am decis sa scriu impresiile despre diversele vinuri pe care le degust impreuna cu prietenii. Am inceput cu doua Chardonnay-uri din Lumea Noua.

Vina Los Vascos, Les Domaines Barons De Rothschild (Lafite), Colchagua Valley, Chile

LosVascos

Chardonnay-ul chilian vine de pe domeniul Los Vascos detinut in proportie de 50% de Les Domaines Barons de Rothschild din 1988. Strugurii provin din cel putin doua zone diferite. Prima zona este Colchagua Valley, zona care apare si ca DO (Denomination of Origin) pe eticheta, dar se pare ca au fost adaugati struguri inclusiv din Casablanca Valley (http://www.winesofchile.org/chilean-wine/wine-regions/).

Datorita temperaturilor reci din Martie 2011, recoltarea a inceput relativ tarziu in aceasta zona, undeva in a doua saptamana a lui Martie si a continuat pana la sfarsit de Aprilie (http://www.pasternakwine.com/_webapp_2839517/Vi%C3%B1a_Los_Vascos). Recoltarea a fost facuta dimineata pentru a beneficia de temperaturile scazute. Dupa selectia strugurilor, acestia au fermentat in vase de inox la temperaturi de 14-16 grade Celsius.

Datele tehnice sunt:

  • Struguri: 100% Chardonnay
  • Alcool: 14%
  • Aciditate 4.1 g/L
  • pH: 3.2

Punctaje obtinute:

  • Falstaff Magazine:  89/100
  • Wine Enthusiast:   86/100
  • Cellar Tracker: 83/100 (9 note de la 8 utilizatori)

Premii:

  • Mundus Vini 2011: 83 puncte

Jordan Chardonnay Russian River Valley 2009

Jordan

Chardonnay-ul din US vine de pe domeniul Jordan, infiintat in 1976 de catre Tom Jordan in Sonoma County in AVA (American Viticultural Area) Russian River Valley (http://rrvw.org/russian-river-valley/ava-boundary/). Conform site-ului producatorului, primavara lui 2009 a fost mai calduroasa iar sezonul de recoltare mai racoros fata de obicei. Pentru a pastra aciditatea si un nivel mai redus al zaharurilor, recoltarea a inceput la mijlocul lui Septembrie, pe timp de noapte si s-a incheiat pe 30 ale lunii.

Vinul a fermentat trei sferturi in baric frantuzesc si restul in inox. Dupa fermentatia malolactica, 72% din vin a fost pus la maturat in stejar frantuzesc, din care 52% a fost nou, pentru 5 luni si jumatate, inainte de imbuteliere.

Datele tehnice sunt:

  • Struguri: 100% Chardonnay
  • Alcool: 13.5%
  • Aciditate 0.7 g/L
  • pH: 3.35

Note de degustare:

La acest exercitiu am participat doua cupluri. Parerile doamnelor au diferit intrucatva de parerile domnilor.

Vizual:

  •  Los Vascos: nuante aurii
  •  Jordan: aceleasi nuante aurii dar mai inchise/intunecate, lucrul probabil datorat atat baric-ului cat si varstei mai inaintate

Nas:

  • Los Vascos: partea feminina a sesizat imediat aroma de citrice si in special de grapefruit pe cand partea masculina a identificat aromele de mango si lychee
  • Jordan: partea feminina a identificat aromele de ocean si telina fiarta pe cand partea masculina a sesizat arome de mar rosu, vanilie, fructe albe (cirese de mai) precum si de citrice

Gust:

  • Los Vascos: partea feminina a sesizat un atac mai pregnant ‘tipa mai tare’ fata de Jordan. Gustul e unul plin, onctuos, corpolent. Postgustul este mediu spre lung, cu alcoolul iesind putin in decor.
  • Jordan: partea masculina a sesizat un atac cu o mai buna aciditate, cu un corp mai suplu decat Los Vascos. Postgustul este mediu, putin amarui cu irizatii de ierburi aromate.

Asocieri culinare:

  • Los Vascos: poate fi usor asociat cu calamari la gratar si paste cu fructe de mare. E un vin de gastronomie. Nu il incercati cu branza maturata sau cu carne rosie
  • Jordan: atat timp cat e servit la 10 grade Celsius, merge bine cu salau pane. Peste 12-13 grade isi pierde din atractivitate

Note ‘oficiale’ de degustare (Internet):

  • Los Vascos: Acest Chardonnay e de un galben stralucitor, cu sclipiri aurii. Nasul ofera ananas, banane, si arome de grapefruit combinate cu unele note de Pawpaw. Gust proaspat, echilibrat, rotund si finish placut. Ideal ca aperitiv sau perfect pentru peste, stridii, carne de pasare si unele branzeturi usoare.
  • Jordan: Arome de mere verzi proaspat taiate si caprifoi, cu un indiciu de kiwi si coaja de lamaie. Luminoase, proaspete, arome de mere se extind pe cerul gurii, incadrate de aciditate plina de viata si un dram de stejar. Claritatea si mineralitatea persista pe termen lung cu finish elegant. Acesta este un vin definit prin eleganta si finete.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>